Zgodba vinske kleti

Leta 1890,  sta  Franc in Konstanca Osterberger, na dražbi kupila hišo, sedanji hotel Mitra, skupaj s pravico do kavarniške obrti. Spomin na lastnika najdete v valuti fasade hotela Mitra, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger).

Franc Osterberger starejši je umrl leta 1905  in posle je prevzela vdova Konstanca, po njeni smrti pa so premoženje podedovali njuni otroci. Sin Franc Osterberger je kasneje vodil hotel, Aleksander pa se je podpisoval kot upravitelj skupnega posestva Osterberger na Gorci, v Dežnem 43. Franc Osterberger starejši ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja.

Zveza kmetij-skih društev Štajerske je vinogradništvu Osterberger dodelila srebrno državno medaljo s častno listino za dosežke na področju vinogradništva.

Mitra_listina8_VK.jpg

Za popularizacijo svojih vin iz vinogradništva Domajna, je pošiljal  številnim šolam, društvom  svoja sortna vina. Skoraj vsako let pa za-gotovo visoki šoli za vinogradništvo in sadjarstvo v Klosterneuburg, kjer so ob pokušnjah izobraževali mlade vinogradnike in vinarje, o čemer pričajo ohranjene zahvale.

Z vini se je redno predstavljal na vinskih sejmih, kjer je na Ljubljanskem velesejmu leta 1927 za svoja vina prejel zlato medaljo. Leta 1927 je bil Franc Osterberger član prireditvenega odbora  Oblastne vinske razstave in vinskega sejma na Ptuju, ki je bil od 15. do 17. januarja. Za vloženo delo in promocijo slovenskih vin mu je Veliki župan mariborske oblasti izrekel posebno zahvalo.

Mitra_listina6_bw.jpg

Družina Osterberger  je bila v hotelu vse do konca leta 1945, po drugi svetovni vojni so ga zaplenili in je postala lastnica država.

V današnjem času pa Vam Osterbergerjeva klet v hotelu Mitra ponuja dobro kapljico iz vseh Slovenskih vinogradnih dežel.

Mitra_listina4_VK.jpgCRW_6217_VK.jpgCRW_6229_VK.jpg

ONLINE REZERVACIJA

Rezervirajte svojo zgodbo ali enostavno povprašajte o njej.

(02)  78  77  455

ZANIMIVOSTI

Doživite Ptuj in okolico. več ...

Edinstveno okolje za vaš poslovni dogodek. več ...

Tradicija. več...

Vremenske razmere na Ptuju. več ...

KONTAKT

Hotel Mitra
Prešernova 6
SI-2250 Ptuj

T: (02) 78 77 455
F: (02) 78 77 459
GSM: 051 603 069
E: jogpAipufm.njusb/tj