Kurentovanje

Kurentovanje

Kurentovanje je največja pustno - karnevalska prireditev javnega pomena v Sloveniji s tradicijo organiziranih prireditev, katere namen je ohranjanje in razvoj izjemne premično kulturne dediščine in etnografskega izročila Ptujskega območja in Slovenije. Ta čas prinese na mestne ulice in trge magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti, ki jo obišče več kot 100.000 ljudi.

Izhaja iz stoletne tradicije praznovanja pusta na Dravskem in Ptujskem polju. Tako v pustnem času privrejo na dan pustne maske, šege in navade, ki dajejo duška naši, med letom skriti, radoživosti in veselju.

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je prireditev, ki se začne v soboto, dober teden pred pustnim torkom, s srečanjem tipičnih slovenskih pustnih likov in mask.

Prireditve se vrstijo ves teden. V popoldanskem času zaživijo mestne ulice in trgi z nastopi umetnikov, uličnih gledališč, glasbenikov in drugih, zvečer pa se nadaljuje zabava v pustnih kostumih, ob obilici dobre hrane in pijače v karnevalski dvorani, kjer nastopajo popularne domače in tuje glasbene skupine.

Prireditve dosežejo svoj vrh v nedeljo s tradicionalno mednarodno pustno povorko, ki si jo ogleda med 60.000 in 70.000 obiskovalcev. Pustni čas pa se konča na pustni torek s pokopom pusta.

Ptujsko Kurentovanje - Kurent
Ptujsko Kurentovanje - Kurent

V Sloveniji najdemo zelo raznoliko in pisano druščino pustnih običajev in prek sto vrst različnih mask, vendar po našem mnenju niso nikjer tako privlačni in poznani, kot na ptujskem Kurentovanju. Kurenta - Koranta pozna ne le Slovenija, temveč tudi svet.

Kurentovanje na Ptuju ni samo prireditev, je doživetje, ki ga zagotovo ne smete zamuditi.

V času pustnega rajanja vam v našem hotelu nudimo:

  • posebne pustne pakete z ugodnimi cenami nočitev in spremljevalnega programa
  • nakup celotedenske vstopnice za karnevalsko dvorano
  • organiziramo delavnice za izdelovanje pustnih mask in okraskov
  • glasbeno animacijo v hotelski kavarni

Kurent ali korant - osrednji pustni lik

Kurent ali korant je osrednja tradicionalna pustna maska našega prostora, po katerem je poimenovan ptujski karneval, in hkrati najbolj priljubljen in množičen tradicionalni pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz.

Kurenti ali koranti, kakršne poznamo danes, prihajajo iz ljudskega izročila. Nekoč so si smeli kurentovo opravo nadeti samo neporočeni fantje, danes pa so kurenti - Koranti tudi možje, otroci in ženske.

Poznamo dve vrsti kurentov - korantov: pernatega markovskega in rogatega haloškega. Kurent - korant je oblečen v ovčji kožuh, okrog pasu ima verigo z zvonci, na nogah gamaše, obut je v težke čevlje, na glavi ima kapo oz. masko, k njegovi opravi pa sodi še ježevka, ki jo drži v levi roki.

Ljudje kurentom - korantom pripisujejo nadnaravno moč, saj naj bi s svojo demonsko podobo, skakanjem , zvonjenjem z zvonci in obredjem preganjali zimo in klicali v deželo pomlad.

Kurent - korant je maskota, simbol in ambasador Ptuja, ptujskega območja in Slovenije.

Ptujsko Kurentovanje - Kurent
calendarphone