Doživetja Ptuja in okolice

Domov » Doživetja Ptuja in okolice

Ptuj – zakladnica tisočletij, najstarejše mesto v Sloveniji.

Že v času pred našim štetjem, od mlajše kamene dobe, je bilo območje današnjega Ptuja poseljeno in kasneje od leta 800 pr.n.š. postalo pomembno keltsko naselje z imenom BATAVIA. Na križanju najpomembnejših trgovskih in vojaških poti v Evropi je naselje postalo leta 15. pr.n.št. pod imenom POETOVIO (ali Poetoviona) del rimskega imperija, kjer sta imeli svoj sedež kar dve veliki rimski legiji (AUGUSTA VIII.in GEMINA XIII.). Poetoviona je v času razcveta v 1. do 3.stol n.š.  imela po določenih ocenah celo več kot 60.000 prebivalcev in bila eno največjih mest v antični Evropi. Vojaki rimskih legij so iz območja tedanje Perzije sem prinesli kult Mitre – Mitraizem, ki je že v 2. in 3.stol. n.š. v Poetovioni sobival z zgodnjim krščanstvom. Na Ptuju je namreč že v 3.stol.n.š. odstajala prva krščanska naslovna škofija s prvim naslovnim škofom Svetim Viktorinom Ptujskim (Poetovionskim).

Doživetja v mestu Ptuj - Pogled na Ptuj

Tudi v srednjem veku je Ptuj s takratnim nemškim imenom PETTAU, ki mu je vladala Salzburška nadškofija in še posebej v času Gospodov Ptujskih (od leta 1131 do leta 1438) doživljal svoj razcvet z izgradnjo Ptujskega gradu, kar dveh samostanov in velikega števila cerkva, ki so bili osnova za duhovni  razcvet mesta in izgradnje velikih kleti in nasadov vinogradov in s tem razvoja predvsem vinske trgovine in z njo povezanih izdelkov, kar je tvorilo gospodarsko osnovo razvoja mesta in okolice. Ptuj in njegova okolica sta tudi ena redkih geografskih lokacij konkretno omenjenih v kultni evropski legendi o vitezu Parzivalu v epu iz začetka 13.stol. nemškega avtorja Wolframa von Eschenbacha, kjer se grad na Ptujskem omenja kot grad Parzivalovega deda in bližnji grad Borl kot grad Parzivalovega očeta, kar uvršča Ptuj oz. takrat Pettau v eno od središč evropske kulture in duhovnosti v srednjem veku. Še v 15. stoletju je bil Ptuj oz . Pettau eno najpomembnejših evropskih mest, katerega podobo in utrip so ustvarjali predvsem premožni in uspešni vinski trgovci.

Mesto je ponovno zablestelo v razvoju svoje turistične in vinske ponudbe konec 19.stoletja do 1.svetovne vojne pod uspešnim Županom Josefom Ornigom, ko so v mestu živeli in njegovo lepoto soustvarjali tudi številni evropski umetniki.  Danes mesto Ptuj, ki se tako imenuje od leta 1919 naprej,  številne goste privablja s svojo romantično ohranjeno srednjeveško podobo in posebnim zgodovinskim, kulturnim in vinsko-kulinaričnim utripom.

Ptujski grad
Pogled na mesto Ptuj

Posebej vam priporočamo ogled znamenitosti mesta in zbirk Pokrajinskega Muzeja Ptuj – Ormož na ptujskem gradu, ki stoji tik nad hotelom Mitra.  Prav tako priporočamo ogled 1. in 3. Mitreja (svetišča boga Mitre). Na recepciji hotela Mitra smo vam pripravili priporočila in itinerarje za odkrivanje vseh najpomembnejših znamenitosti mesta in privlačne izlete v njegovo vinorodno in naravno okolico bodisi peš,  s kolesom ali avtomobilom. Priporočamo tudi sprostitev v bazenih ptujskih term ali igro golfa na bližnjem golfskem igrišču, pokušino vrhunskih lokalnih vin v 800 let stari ptujski vinski kleti in pri številnih vinarjih v mestu in okolici, odkrivanje slikovitih kolesarskih in vinskih poti v bližnji okolici, prijetno druženje in uživanje kulinarične ponudbe v katerem izmed številnih gostiln, restavracij in barov ali preprosto potep po starem mestnem jedru in okolici mesta, kjer vas za vsakim vogalom čaka nova zgodba iz zakladnice tisočletij.«

Več o Ptuju in njegovi okolici

Več o priporočenih doživetjih in dodatni ponudbi Ptuja in okolice lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

Informacije o mestu, okolici in privlačnostih

Muzeji, galerije, zgodovinske privlačnosti v mestu in okolici

Vino in kulinarika v mestu in okolici

Rekreacija in šport v mestu in okolici

Institucije in zavodi v mestu

Prireditve in organizatorji prireditev v mestu

Najem vozil in servis za pomoč na cesti

boldcalendarphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialtripadvisor