Vinska klet in vinoteka Osterberger

Domov » Vinska klet in vinoteka Osterberger

Vinska tradicija z zgodbo

V hotelu Mitra Ptuj vam ponujamo nepozabno doživetje vinske kulture ter zgodovine vina na Štajerskem. Ob vstopu v hotel Mitra boste ob kaminu opazili velika lesena vrata za katerimi vas kamnito stopnišče vodi do vinske kleti in vinoteke Osterberger. V skoraj tisoč let stari kleti vas pričakujejo prefinjeni okusi ter zapeljive arome vrhunskih vin najboljših slovenskih vinarjev. Prisluhnite bogati zgodbi o vinski kulturi, razvoju in življenju ptujskih vinskih trgovcev in še posebej vinarske in hotelirske družine Osterberger in pri tem razvajajte svoje brbončice z vrhunskimi vini Štajerskega vinorodnega okoliša kot so:  Šipon, Sauvignon, Laški rizling, Renski rizling, Chardonnay, Traminec, Rumeni Muškat, Modra Frankinja, Modri Pinot in mnogih drugih odličnih vin iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije.

Družinska tradicija vinske kleti Osterberger - Hotel Mitra Ptuj

Družina Osterberger

Leta 1890  sta  Franc in Konstanca Osterberger na dražbi kupila hišo, sedanji hotel Mitra Ptuj, skupaj s pravico do kavarniške obrti. Spomin na bivša lastnika najdete v valuti fasade hotela Mitra, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger).

Franc Osterberger starejši je umrl leta 1905  in posle je prevzela vdova Konstanca, po njeni smrti pa so premoženje podedovali njuni otroci. Sin Franc Osterberger je kasneje vodil hotel, Aleksander pa se je podpisoval kot upravitelj skupnega posestva Osterberger na Gorci, v Dežnem 43. Franc Osterberger starejši ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja.

Zveza kmetijskih društev Štajerske je vinogradništvu Osterberger dodelila srebrno državno medaljo s častno listino za dosežke na področju vinogradništva.

Vinarska tradicija

Za popularizacijo svojih vin iz vinogradništva Domajna, je svoje sorte pošiljal številnim šolam in društvom, skoraj vsako let pa zagotovo tudi visoki šoli za vinogradništvo in sadjarstvo v Klosterneuburg, kjer so ob pokušanju izobraževali mlade vinogradnike in vinarje, o čemer pričajo ohranjene zahvale.

Z vini se je redno predstavljal na vinskih sejmih, kjer je na Ljubljanskem velesejmu leta 1927 za svoja vina prejel zlato medaljo. Leta 1927 je bil Franc Osterberger član prireditvenega odbora  Oblastne vinske razstave in vinskega sejma na Ptuju, ki je potekal od 15. do 17. januarja. Za vloženo delo in promocijo slovenskih vin mu je Veliki župan mariborske oblasti izrekel posebno zahvalo.

Ponudba vin v vinski kleti Osterberger v Hotelu Mitra Ptuj
Vinarsko doživetje v vinski kleti Osterberger - Hotel Mitra Ptuj

Ponovna oživitev tisočletne kleti in spomin na družino Osterberger

Družina Osterberger  je bila v hotelu vse do konca leta 1945, po drugi svetovni vojni pa so stavbo zaplenili in lastnica je postala država. Sama vinska klet od leta 1945 do 2008 ni bila v uporabi. Tudi po denacionalizaciji leta 1991, ko je stavba spet postala zasebni hotel ter prejela svoje današnje ime – Hotel Mitra Ptuj, kleti niso restavrirali, saj so potrebna dela bila prezahtevna. Tudi po ponovni privatizaciji in ponovni spremembi namembnosti zgradbe v hotel leta 1991, ko je hotel tudi dobil današnje ime – Hotel Mitra Ptuj, kleti niso restavrirali, saj so bila potrebna dela prezahtevna. Danes lahko v skoraj tisoč let stari vinski kleti Osterberger ponovno uživate ob vrhunskih slovenskih vinih, spoznavanju zgodovine mesta, njegove vinske kulture in lokalni kulinariki.

boldcalendarphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialtripadvisor