Zgodba vinske kleti Osterberger

Domov » Vinska klet in vinoteka Osterberger » Zgodba vinske kleti Osterberger

Vinska klet Osterberger v Hotelu Mitra Ptuj

Družinska tradicija vinske kleti Osterberger - Hotel Mitra Ptuj

Družina Osterberger

Leta 1890  sta  Franc in Konstanca Osterberger na dražbi kupila hišo, sedanji hotel Mitra Ptuj, skupaj s pravico do kavarniške obrti. Spomin na bivša lastnika najdete v valuti fasade hotela Mitra, kjer so zapisane inicialke njunih imen F(ranz) C(onstanza) O(sterberger).

Franc Osterberger starejši je umrl leta 1905  in posle je prevzela vdova Konstanca, po njeni smrti pa so premoženje podedovali njuni otroci. Sin Franc Osterberger je kasneje vodil hotel, Aleksander pa se je podpisoval kot upravitelj skupnega posestva Osterberger na Gorci, v Dežnem 43. Franc Osterberger starejši ni bil le hotelir in kavarnar temveč tudi vinski pridelovalec in vinski veletrgovec, specializiran za vina s haloškega območja.

Zveza kmetijskih društev Štajerske je vinogradništvu Osterberger dodelila srebrno državno medaljo s častno listino za dosežke na področju vinogradništva.

Vinarska tradicija

Za popularizacijo svojih vin iz vinogradništva Domajna, je svoje sorte pošiljal številnim šolam in društvom, skoraj vsako let pa zagotovo tudi visoki šoli za vinogradništvo in sadjarstvo v Klosterneuburg, kjer so ob pokušanju izobraževali mlade vinogradnike in vinarje, o čemer pričajo ohranjene zahvale.

Z vini se je redno predstavljal na vinskih sejmih, kjer je na Ljubljanskem velesejmu leta 1927 za svoja vina prejel zlato medaljo. Leta 1927 je bil Franc Osterberger član prireditvenega odbora  Oblastne vinske razstave in vinskega sejma na Ptuju, ki je potekal od 15. do 17. januarja. Za vloženo delo in promocijo slovenskih vin mu je Veliki župan mariborske oblasti izrekel posebno zahvalo.

Ponudba vin v vinski kleti Osterberger v Hotelu Mitra Ptuj
Vinarsko doživetje v vinski kleti Osterberger - Hotel Mitra Ptuj

Po vojni

Družina Osterberger  je bila v hotelu vse do konca leta 1945, po drugi svetovni vojni pa so stavbo zaplenili in lastnica je postala država. Sama vinska klet od leta 1945 do 2008 ni bila v uporabi. Tudi po denacionalizaciji leta 1991, ko je stavba spet postala zasebni hotel ter prejela svoje današnje ime – Hotel Mitra Ptuj, kleti niso restavrirali, saj so potrebna dela bila prezahtevna. Komaj leta 2008 smo med generalno prenovo hotela klet restavrirali in ji povrnili prvotni namen. Danes lahko v skoraj tisoč let stari vinski kleti Osterberger ponovno uživate ob vrhunskih slovenskih vinih in lokalni kulinariki.

boldcalendarphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialtripadvisor